Simeon Florea Marian

Simeon Floarea Marian


Nascut la l septembrie 1847, in satul Ilisesti, corn. Ciprian Porumbescu, jud. Suceava - mort in 11 aprilie 1907, la Suceava.

Incepe scoala primara in sat, o continua in Suceava. Studii gimnaziale face mai multe clase in acelasi oras si in doua din Transilvania, in anul scolar 1869/'70 este elev in clasa a VII-a a Gimnaziului romanesc gr.-catolic din Nasaud, avand diriginte pe prof. Maxim Pop care preda clasei limba romana, iar la celelalte materii are profesori pe dr. loan M.Lazar, Octavian Baritiu, Leon Pavelea, Florian Motoc, Teodor Dumbrava, Andrei Mazanec, losef Hanosek13. De pe aceste meleaguri culege folclor despre granicerii nasaudeni in Revolutia din 1848-49.

Clasa a VII-a o urmeaza la Gimnaziul romanesc gr.-catolic din Beius, si depune examenul de maturitate in vara din 1871. Pentru studii superioare merge la Teologia romana ortodoxa din Cernauti. Termina in 1875, se casatoreste si a fost numit preot in Poiana Stampei din Bucovina, ajunge dupa 2 ani la Voloca(1877), iar de aici la siret intre 1878 si 1883, unde este preot si profesor; prilejuri inedite de viata pentru pasionatul culegator de folclor. Se stabileste apoi in orasul Suceava si este profesor de religie si de stiintele naturale la gimnaziu, deja afirmat om de cultura la acea vreme.

Caci el debutase publicistic in 1866 la revista "Familia" din Pesta, pe cand era elev; si colabora la altele; iar cand era la Nasaud tipareste intaia carte: Poezii populare din Bucovina. Balade romane culese si corese, Botosani, Tip. Adrian 1869; mai tarziu altele intre care Traditiuni populare romane, Sibiu, 1878. Citadin fiind, intretine stranse legaturi cu publicatii si cu mari nume de folcloristi: B.P. Hasdeu, V. Alecsandri, P. Ispirescu, I. Pop Reteganul s.a. Valorifica in presa din folclorul adunat de pe vaste teritorii romanesti, cat si prin multi colaboratori din sate cu care era in corespondenta si ii vizita: preoti, invatatori, tarani, studenti, elevi, impreua cu T.V. Stefanelli infiinteaza "Revista politica" si-i asigura tiparirea intre 1886-1891.

La aparitia "Revistei ilustrate" de pe meleagurile bistritene devine un statornic colaborator. Din zestrea spirituala adunata de pe cand era scolar la Nasaud tipareste Poezii poporale despre Avram lancu, Suceava, 1900. in editura autorului. Sporeste lista lucrarilor cu Traditii poporane romane din Bucovina, 1897; Sarbatorile la romani. Studiu etnografic, voi. 1-3, din 1898-1901 s.a. Circa 20 de titluri sunt tiparite dintr-o vasta acumulare si redactare, inclusiv scrieri originale, poezii, ramase manuscrise.

Colaborarea la presa din spatiul spiritualitatii romanesti constituie in sine un travaliu de carturar. A atras din tinerete atentia si pretuirea opiniei specialistilor si cititorilor, si a indreptatit foruri institutionalizate sa-i confirme meritele la varsta de 34 de ani.

In ziua de 26 martie 1881 plenul sub presedentia lui Ion Ghica si secretar Al.Odobescu, conform procesului-verbal nr.15 cu aceasta data, in "sedinta secreta" il alege cu "majoritate regulamentara" MEMBRU al Academiei Romane