Iuliu Prodan

Iuliu Prodan


IULIU PRODAN: Nascut in 29 octombrie 1875, Chiochis, jud. Bistrita-Nasaud - mort la 27 februarie 1959, Cluj.

Şcoala primara o facuse in satul natal (si probabil in Gherla), iar studiile secundare, primele patru clase, la Gimnaziul inferior armeano-catolic din Gherla, fiind aici elev intre 1886-1890; avandu-1 intre altii profesor pe naturalistul dr, Martonfi Lajos care-i va deschide orizont spre aceasta disciplina, cultivand apoi relatii de colaborare si prietenie.

Dupa absolvirea acestei scoli a trecut pentru clasele urmatoare la Gimnaziul superior romanesc din Nasaud unde in 1890/91 a fost inregistrat in clasa a V-a cu numele Pradanu luliu, gr. cat. De aici s-a creat confuzia ca ar fi unul si acelasi elev care a urmat cursul inferior la Nasaud, identificandu-se prin nume; scriindu-1 gresit pe al acestuia originar din Chiochis, ca si confesiunea, caci el era ortodox, dovada ca s-a revenit asupra celor doua erori, indreptandu-le din clasa a VII-a.

A fost necesara precizarea aceasta pentm a corecta, si recunosc, mea culpa, confuzia cornisa prin citirea corecta a unor date eronate, si a se integra astfel acest fragment biografic la portretul lui luliu Prodan din V.R.R., voi. II, p. 278. (Acele informatii ale lui I.Resmerita suspectate de inexactitati sunt, asadar, reale), luliu Prodan absolvi liceul nasaudean in 1894. in calitate de profesor de naturale reveni la Nasaud dupa absolvirea Facultatii de geografie si stiinte naturale a Universitatii din Cluj, predand intre 1900-1903 si apoi mai trecu prin cateva localitati, Gherla, Eger, Zombor, pana in 1919 cand Consiliul Diligent il numi profesor la Academia Agricola din Cluj.

Urca toate treptele in cariera universitara. Impunandu-se paralel si in activitatea stiintifica publicand lucrari valoroase inca din 1901, ajunsese un prestigios om de stiinta, un reputat invatat si cunoscut in literatura de specialitate peste granite pentru lucrari fundamentale in botanica .

Academia R.P.R. 1-a ales MEMBRU DE ONOARE in sesiunea 27 iunie - 2 iulie 1955