Constantin C. Moisil

Constantin C. Moisil


CONSTANTIN C. MOISIL: Nascut in 8 decembrie 1876, Nasaud - mort in 22 octombrie 1958 la Bucuresti.

Instructia primara a facut-o la norma din localitatea natala dupa care a trecut in bancile liceului graniceresc si pe tot parcursul (1886-1894) a fost intre premiantii clasei sale, obtinand la incheiere testimoniul de absolvire cu calificativul "maturu cu eminenta".

Luat de Al. Odobescu si trecut in Romania, a ajuns student al Universitatii din Bucuresti, la Facultatea de litere, sectia istorie. Din studentie incepuse sa studieze si sa cerceteze, sa publice lucrari, orientandu-se spre teme mai indepartate si inedite. La absolvire, in 1898, a fost trimis in invatamantul liceal, la Focsani si de acolo laTulcea; revenind apoi in Bucuresti a lucrat ca profesor secundar pana la pensionare, in 1939.

Mai tarziu, dupa 26 de ani de la licenta, caz poate unic, pe cand era academician si-a sustinut teza de doctorat in 1924 la Cluj; prima lucrare cu un subiect de numismatica, in perioada bucuresteana a lucrat in paralel ca cercetator apoi conducator la Cabinetul de numismatica al Academiei. A fost organizatorul unei scoli de arhivistica, initiatorul primei reviste de specialitate "Revista Arhivelor" si directorul general al Arhivelor Statului. Desfasurand o activitate stiintifica impresionanta pana la capatul vietii, a publicat studii de istorie, arheologie, numismatica, medalistica, sigilografic, heraldica etc., in total 570 titluri.

in 7 iunie 1919, la propunerea lui Vasile Parvan, a fost ales MEMBRU CORESPONDENT al Academiei Romane21, iar dupa trei decenii, in 1948, i s-a acordat portofoliul de MEMBRU TITULAR prin decretul Nr. 1.154/12 august, si calitatea de fondator al Academiei R.P.R.