Iulian Marțian

Iulian Marțian


IULIAN MARTIAN: Nascut in 23 iunie 1867, Mintiu, jud. Bistrita-Nasaud - mort la 26 octombrie 1937,Nasaud.

A inceput scoala primara in satul natal, continuand-o la norma din Nasaud din ale carei banci trecu la Gimnaziul superior gr.-cat. romanesc din acelasi opid, parcurgand cele sase clase, cat il consemna anuarul, intre 1877-1883 si probabil s-a mutat la altul sau a intrat la cea de specialitate.

Contrar firii si inclinatiilor sale, el deveni cadet al Scolii militare de stat din Sibiu, imbratisand cariera armelor, urcand in ierarhie pana la gradul de maior, retragandu-se pentru a-si continua cercetarile. Dar inca de tanar si tot timpul cat fusese militar a lucrat neintrerupt pe taramul stiintei istoriei.

Preocuparea principala a avutei pentru cercetarile arheologice privitoare l a Transilvania si in special la valea Somesului Mare, de pe ale carei plaiuri a strans si a colectionat documente, manuscrise, carti, obiecte de arta si orice urme legate de viata materiala si spirituala din trecutul romanesc. Iar bogatia aceasta a cautat s-o institutionalizeze si astfel s-a ajuns la ideea infiintarii Muzeului Nasaudean, intre ai carui putini fodatori si donatori principali s-a numarat.

Tot astfel trebuie sa-i fie considerat aportul la infiintarea si redactarea "Arhivei Somesene" sprijinita de el aproape numar de numar cu studii si articole de valoare, in timp ce investiga si descoperea noi piese el comunica rezultatul cercetarilor publicand in diverse reviste sau redactand carti. Opera lui se ridica la peste patruzeci de lucrari, dintre care se cuvine a fi mentionata o parte din titluri: Repertoriu arheologic pentru Ardeal, Bistrita, 1920; Urme din razboaiele Romanilor cu Dacii, Cluj, 1921; Ardealul. Constatari si lamuriri, Bistrita, 1925; Ardeal. Istorie si toponimie, Bistrita, 1924; Castrul Rodna, (Extras), Contributii la eraldica vechiului Ardeal.

La propunerea lui Alexandru Lapedatu, in sedinta din 27 mai 1933, Academia Romana 1-a ales MEMBRU DE ONOARE