In ținutul Năsăudului, Colegiul Național "George Coșbuc" are un loc distinct în memoria colectivă a locuitorilor acestei zone. Instituția a luat fiinta la 4 octombrie 1863, cu o singura clasa de 40 de scolari, absolventi ai anului scolar 1870-1871. Imnul liceului avea ca autor pe teologul si profesorul Ioan Marte Lazăr, iar primul director al institutiei a fost vicarul Grigore Moisil, viitorul presedinte al Fondurilor Grănicerești, cel care a dirijat spre instituția scolara majoritatea fondurilor financiare.

Principala institutie scolara a tinutului Năsăudean avea ca institutii scolare precedente Scoala Latino-Germana (1777), Institutul Militar (1784), Scoala de Fete (1826) si Preparandia (1859). Gimnaziul Graniceresc Năsăudean se deschidea oficial la 4 octombrie 1863 - ca rezultat al Invoirii celor 44 foste comune grănicerești: "In opidul Năsăud sa se fundeze un gimnaziu complet Național roman in care sa se predea toate acele stiinte care s-au predat pana acum si se vor preda si pe viitor in celelalte gimnazii complete. In acest gimnaziu va avea dreptul de a invata oricine, fara distingere de Naționalitate si religie. Printr-un statut sa se exprime curat ca Limba invatamantului, pentru totdeauna cat va susta acest institut, sa fie cea romana, ca stiintele filosofice si matematice sa se predea cat mai pe larg, iar istoria Naționala romana si literatura limbii romane sa se infiinteze si sa fie cate o catedra de sine, iar indemnul pentru tanara generatie rasuna graitor: "De bate in voi junilor ardoarea spre stiinta. apoi, mai intai aceasta bate pentru cunoasterea deplina a limbii si literaturii voastre romane".

De-a lungul timpului, instituția de invatamant Năsăudeana va purta deosebite nume, dintre care, cea mai frecventa a fost Gimnaziul superior greco-catolic romanesc din Năsăud (pana in anul 1891); Liceul roman graniceresc din Năsăud (pana in anul 1919); Liceul graniceresc "George Coșbuc" (pana in anul 1948); Scoala medie nr. 1 "George Coșbuc" (pana in anul 1956); Liceul "George Coșbuc" (pana in anul 1974); Liceul de Matematica-Fizica (pana in anul 1990); Colegiul "George Coșbuc" (pana in anul 2000); Colegiul Național "George Coșbuc" (din anul 2000 si in prezent).

Scoala veche
Vechiul gimnaziu graniceresc unde a fost prima resedinta a Societatii de lectura "Virtus Romana Rediviva"

Prima cladire a liceului era o constructie cu un singur nivel si 4 sali de clasa, plus dependintele. Prin Instrumentul fundational din 1871 se lua hotararea edificarii unei cladiri noi, avandu-i arhitecti, pe Carol Kramer din Bistrita si C. W. Friedrich Moetz din Cluj, care i-au stabilit locul pe amplasamentul actual. Executia edificiului a fost castigata de firma I. Gaiser et I. Kellhofer care-l avea ca arhitect pe Paul Rozvan din Arad, iar controlor pe inginerul Petraczek Ferencz. La 4 octombrie 1887 s-a depus documentul in temelia edificiului si s-a sfintit locul amplasamentului actual. La 4 octombrie 1888 s-a sfintit si predat beneficiarului edificiul actual. Elevii au folosit cladirea incepand cu 11 mai 1889. Edificiul a costat 119 966 fl si 93 cr, iar imprejmuirea circa 5000 coroane. Prima renovare s-a realizat in anul 1905 prin echipa lui Vasvari Janos din Seghedin in contul sumei de 3000 coroane. Din 1896 dateaza si Gradina botanica din fata cladirii ai carei arbori o infrumuseteaza si astazi.

Cladire noua
Noul gimnaziu graniceresc unde a fost cea de a doua resedinta a Societatii de lectura "Virtus Romana Rediviva"

Cladirea impunatoare a batranului Liceu l-a impresionat si pe ilustrul Nicolae Iorga: "Acesta este cel mai frumos dintre cate licee au romanii de peste munti. Cladit dupa planuri cuminti si cumpatate, care nu sunt lipsite de frumusete, el cuprinde sali de clasa, de desen, de muzica, biblioteca, de muzeu, de experiente".

In anul 1870 se infiinta societatea culturala a elevilor "Virtus Romana Rediviva" in care-si vor incerca talentul de creatori zecile de scolari in frunte cu Coșbuc si Rebreanu. Revista societatii dateaza din anul 1784 si se numea "Muza Somesana", revista ce apare si astazi in serie noua. Numeroase alte fonduri, depozite si fundatii veneau in ajutorul conducerii scolii si erau folosite pentru acoperirea cheltuielilor impuse de buna functionare a institutiei: Fondul central scolastic; Fondul pentru ajutorarea scolarilor in caz de boala; Fondul pentru biblioteca scolarilor; Depozitul pentru Maialul scolarilor; Fundatia "Vasile Nascu"; Fondul pentru rechizite scolare; Fondul pentru excursii; Societatea de ajutorare "Vasile Nascu"; Fondul scolarilor sarmani; Depozitul pentru soclul George Coșbuc; Fundatia "Ignat Seni"; Fundatia "Emil Domide"; Depozitul anuarului; Depozitul pentru steagul liceului; Societatea stiintifica a elevilor; Fondul de burse; Fondul Comitetului scolar etc. In existenta sa de peste 145 de ani Colegiul Național "George Coșbuc" a trait numeroase si marete evenimente: 25, 50, 75, 100, 125, 130, 140, 145 de ani de la infiintare; tiparirea primei monografii a razboiului de independenta de catre doi profesori ai liceului - Maxim Pop si Artemiu Publiu Alexi (1878); dezvelirea bustului George Coșbuc (20 iunie 1926), iar dupa mutilarea acestuia de catre hortisti (1940) va fi inlocuit cu bustul prezent (1956); gazduirea Maialului elevilor Năsăudeni an de an, inca de la infiintarea institutiei; organizarea anuala a Zilelor liceului, de 4 octombrie; a Zilelor Coșbuc si Zilelor Rebreanu; a Zilei Naționale si Ziua eroilor, iar mai nou a Zilelor Europei; Holocaustului; Educatiei; Femeii; Copilului, Deniile Eminesciene, Zilele Năsăudului. Anuarul liceului ramane si astazi o lucrare de referinta pentru cei ce doresc sa cunoasca trecutul acestei prestigioase institutii scolare Năsăudene.

Dupa anul 1989 elevii scolii si-au probat calitatile artistice in revistele O pozitie, Zoom, Ecologistul si Amalgam. Ansamblul Calusarii a fost laureatul mai multor concursuri judetene si Naționale - Bistrita, Beclean, Dej, Cluj-Napoca, Geoagiu, Orastie, Caracal. Sportivii au adus numeroase diplome la sah, baschet, fotbal si cros. Balul bobocilor si Balul majoratului sunt cele mai gustate manifestari anuale educative. De peste un secol, Colegiul Național gazduieste si organizeaza festivalul de primavara al adolescentilor, Maialul elevilor Năsăudeni, simbol al tineretii si vigorii tinerelor generatii

Mii de absolventi ai Colegiului au ajuns mari personalitati ale tinutului Năsăudean si ale tarii: academicienii - Nicolae Balan, George Coșbuc, Leon Daniello, Ilie Miron Cristea, Nicolae Draganu, Emil Isac, Simeon Florea Marian, Iulian Martian, Constantin C Moisil, Iuliu Moisil,Tiberiu Morariu, Iacob Muresianu, Florian Porcius, Iuliu Prodan, Dumitru Protase, Liviu Rebreanu, Grigore Silasi, Virgil Sotropa; numerosi profesori universitari s-au evidentiat in diverse universitati si scoli din tara: la Cluj - Traian Ceuca, Tiberiu Perseca, Eugen Moraru,Gavril Scridon, Gh. Tomuta, Vasile Merutiu, Victor Onisor, Valeriu Seni s.a.; la Iasi: Gavril Istrate, Alexandru Husar, Liviu Coptil s.a; la Bucuresti: Aurel Ianu, Aurel Cleja, Simion Mandrescu, Dumitru Homei, Alexandru Ciplea s.a; la Sibiu: Dumitru Acu, Silviu Bors s.a; la Brasov: Iuliu Morariu..; la Craiova: Alexandru Buia, Ovidiu Chita..; la Gherla - Emil Precup; la Cernauti - Sever Pop; in strainatate: Ioan Ciocan - la Budapesta, Francisc Cabicar la Praga, iar astazi, numerosi absolventi ai ultimilor ani lucreaza in Canada, SUA, Japonia, Franta, Germania, Anglia, Spania, Italia, Grecia, Olanda etc, de unde, prin intermediul Internetului pot lua legatura cu Scoala noastra, institutie in care si-au pus bazele viitoarelor performante.

Numerosi scriitori, compozitori si artisti s-au mandrit cu faima de a fi fost absolventi ai liceului Năsăudean: Ion Pop Reteganul, Vasile Gr. Borgovan, Iustin Iliesiu, Valentin Raus, Ioan Oarcasu, Paul Decei, Aurel Rau, Vasile Rebreanu, Valeriu Varvari, Zaharia Sangeorzan, Ioan Istrate, Domitian Cesereanu, Dariu Pop,Zaharia Barsan, Augustin Bena, Nicolae Bretan, Emil Catarig s.m.a.