Leon Daniello

Leon Daniello


LEON DANIELLO: Nascut in 2 noiembrie 1898, Budapesta - mort la 27 martie 1970, Cluj-Napoca.

Dupa nasterea lui, parinaii, originari din Salva, revenind la Nasaud, copilul a urmat scoala primara de aici si liceul graniceresc intre 1909-1917, fiind premiant tot timpul. S-a inscris la Facultatea de medicina din Cluj studiind intre 1917 si 1922.

La un an dupa absolvire a fost numit preparator in Clinica medicala condusa de luliu Haaieganu, iar din 1924 avansat asistent, in 1928 isi trecu concursul de docenaa si apoi pleca pentru desavarsirea studiilor la Viena si Paris (mai tarziu la Oslo), inca din acel an preluase sectia de boli pulmonare intreprinzand mari studii si cercetari care duc la constituirea unei discipline de sine statatoare si la infiintarea in 1937 a primei catedre romanesti de ftiziologie, obtinand titlul de conferentiar, iar in 1942 pe cel de profesor titular.

Practica terapeutica ftiziologica vasta si autoritara in cadrul scolii clujene de medicina a culminat cu infiintarea unei Clinici ftiziologice separate, unica in acea vreme in tara, condusa de prestigiosul specialist.

S-a profilat astfel scoala clujeana de ftiziologie ca demers in ramura pe plan national si european, insusi invatamantul medical de specialitate a dobandit orientari originale si strans legate de practica si de nevoile sociale, subliniindu-se caracterul sau profilactic. Dovada sunt cateva instituaii infiintate in acest scop: Dispensarul studentesc T.B.C., Dispensarul antituberculos pentru popultaia orasului Cluj.

Mari actiuni a intreprins dupa razboi pentru asanarea bolii, imbinand invatamantul, experimentul clinic si laboratorul intr-o singura arma teoretica si practica, metodica si sociala prin care sa serveasca sanatatea populatiei, depistand si inlaturand cauzele care duc la imbolnavire.

Larga si populara actiune binefacatoare a combaterii silicozei i-a adus titlul de Laureat al Premiului de Stat (1953) si cel dintai pretuirea si recunostinta bolnavilor vindecati. La baza programului de eradicare a stat vastul orizont stiintific dobandit printr-o cercetare neintrerupta care s-a concretizat in peste 300 de lucrari publicate in tara si strainatate si peste 200 de comunicari prezentate la congrese, simpozioane, colocvii si conferinte de specialitate sustinute in cateva limbi de circulaaie.

Maturitatea profesionala si de varsta s-au aureolat prin dinstinctie spirituala ca figura reprezentativa a stiintei noastre medicale si fondatorul scolii" medicale a ftiziologiei romanesti contemporane.

Academia R.P.R. in sesiunea din 1-4 februarie 1965 1-a ales MEMBRU CORESPONDENT, la propunerea colectiva sustinuta de presedintele I. Murgulescu.