Emil Isac

Emil Isac


EMIL ISAC: Nascut ia 17 mai 1886 in Cluj - mort in 25 martie 1954 la Cluj si aici inmormantat.

Descendent al avocatului memorandist Aurel Isac si al Elizei n. Rosescu, urmeaza scoala elementara evanghelica germana din Cluj. Tot aici face o parte din studiile secundare la Gimnaziul piaristilor, clasele I-V. in continuare este elev privatist, pentru a invata limba romana la sugestia lui Cosbuc, la Gimnaziul superior fundational din Nasaud.

La inceputul anului scolar 1902/3 depune examenele pentru clasa a Vl-a, iar la sfarsitul anului scolar pentru clasa a VII-a43. in anul scolar 1903/4 este privatist in clasa a VIII-a si devine habiturient in august 190444. Merge pentru examenul de maturitate la Liceul regal ungar din Sibiu. Se inscrie la Facultatea de Drept si stiinte de Stat a Universitatii maghiare din Cluj. inca de elev se afirma publicistic si literar; debuteaza cu poezii in revista "Familia", in 1902, si indata ii apare primul volumPoezii. Impresii si senzatii moderne, Cluj, 1902. Desfasoara o vasta activitate de presa, inclusiv politica, facand parte din miscarea social-democrata.

Colaboreaza intens la revistele si ziarele romanesti si maghiare din Imperiul austro-ungar. Dar si la cele din Romania sau aiurea. Este angajat in infaptuirea Marii Uniri si face parte din biroul de presa la lucrarile Adunarii Nationale de la Alba-Iulia; in continuare la ale Consiliului Dirigent. Pleaca la Berna in misiuni oficiale. La revenirea in Cluj (1920) se casatoreste cu Gabriela n. Negro. intre 1920 si 1940 este inspector pentru teatrele din Transilvania si Banat; un timp e profesor de estetica la scoala de Belle-Arte (1926-1931). Tipareste alte lucrari: Cartea unui om, 1925; Poeme, 1936, Poezii, 1936 etc. Refugiul il traieste la Turda si Sibiu. Perioada postbelica de clujean il antreneaza la revigorarea culturala si publicistica-a cetatii, in calitate de membru al organismelor literare, contribuie l a infiintarea si organizarea Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania. Semeaza cateva volume de poezii, scrie si teatru. Este distins cu "Ordinul Muncii clasa I" si importante premii literare. Academia R.P.R. deschide procedura alegerii lui.

La sedinta din 2 noiembrie 1948: "Academicianul Emil Petrovici da citire raportului despre activitatea culturala a scriitorului Emil Isac. Procedandu-se la vot, scriitorul Emil Isac este ales MEMBRU CORESPODENT la Sectiunea de stiinta Limbii, Literatura si Arte, cu unanimitate de 26 de voturi.