Dumitru Protase

Dumitru Protase


Nascut la 1 februarie 1926, in satul Mocod, jud. Bistrita-Nasaud. Dumitru Protase a facut scoala primara in Mocodul natal, dupa care merge si parcurge toate clasele secundare la Liceul "George Cosbuc" din Nasaud, in 1938.

Dupa terminaea liceului se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj, incepand din 1946; pe atunci numindu-se "Regele Ferdinand I", devenita initial "Victor Babes". A urmat sectia de istorie si, in paralel, si filologia clasica (la care va obtine o licenta). La absolvire a fost retinut in cadrul Universitatii, solicitat ramurii cercetarii stiintifice pentru care manifestase pasiune si vocatie, consacrandu-se unei tematici istorice vaste si complexe a lumii daco-romane. Sub indrumarea profesorului Constantin Daicoviciu, se remarca intre invataceii lui si ai magistrilor arheologi si latinisti clujeni Lucreaza pe santiere de investigare a urmelor daco-romane, apoi in biblioteci si muzee, redactand studii destinate revistelor si publicatiilor de specialitate. In 1963 sustine teza de doctorat cu tema "Problema continuitatii in Dacia in lumina arheologiei si numismaticii", la Universitatea din Bucuresti. Dupa un deceniu, prin concurs obtine postul si gradul de conferentiar, de unde activitatea didactica si cercetarea stiintifica se imbina intr-o asidua munca rodnica pana in prezent; pe parcurs dobandind gradele si titlurile statutare cele mai-inalte. Dar si aprecierea cercetarilor prin acordarea Premiului "Vasile Parvan" al Academiei Romane.

Din tinerete, firul rosu al cercetatorului si universitarului, si ramane toata viata, va fi problema continuitatii: atat a dacilor inainte si dupa ocupatie, cat si a autohtonilor in timpul acesteia si dupa retragerea aureliana. Combate tezele pseudostiintifice, dezvaluind substratul curentului roeslerian. Cateva titluri de studii si carti ilustreaza enuntul, toate insa sintetizate indubitabil in lucrarea in doua volume Autohtonii in Dacia. Dacia romAna, Dacia post-romana pana la slavi (1980; 2000).

Calatoreste in scop de informare si face studii in numeroase tari: Bulgaria, Ungaria, Italia, Grecia, Egipt, Germania, Franta, Spania etc. Toate se incheie cu comunicari, referate, rapoarte, articole, studii, corpus-uri inscriptionale..., peste 260 de contributii tiparite in tara si strainatate. Mai adaugand la acestea activitatea didactica, ajuns la randu-i magistru multor invatacei, care dimpreuna cu prietenii si pretuitorii lui, la implinirea varstei de 70 de ani, scriu si ii dedica volumul omagial Din istoria Europei Romane, Oradea 1995; se va bucura de alt volum omagial in 2006 si doua distinctii din partea statului.

Prestigiul lui Dumitru Protase sporeste de la an la an. In 1999 Universitatea de Vest din Timisoara ii acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Academia Romana il alege MEMBRU DE ONOARE, in Adunarea Generala din 21 iulie 2003.