Iacob Muresanu

Iacob Muresanu


Nascut la 27 noiembrie 1812 in Rebrisoara, jud. Bistriţa-Nasaud - decedat in 17 septembrie 1887, Brasov. Scoala elementara a facut-o la triviala din Nasaud, dupa care a urmat Gimnaziul superior roman din Blaj. Tot acolo a facut si studiile superioare de filosofic si teologie, cum era atunci profilul Academiei gr. cat.

La cererea brasovenilor este trimis in 1837 de Episcopia gr.-cat. blajeana profesor pentru Gimnaziul catolic ce urma sa se infiinţeze. Ajuns cadru didactic la acest gimnaziu care-1 studiau destui romani in lipsa unuia in limba materna (pana la transformarea acestuia in liceu romanesc), timp de 19 ani a fost profesor, iar 20 de ani si director, dovedindu-se un educator si conducator de aleasa vocaţie. Dar inca in 1837 calatorise la Viena impreuna cu George Bariţiu si obţinura aprobarea pentru a edita si tipari "Gazeta Transilvaniei", lucrand alaturi de istoric pana in 1850 cand ziarul a fost interzis.

La reluarea "Gazetei" cat si a "Foii pentru minte, inima si literatura" a ramas singur, lui G.Bariţiu nepermiţandu-i-se sa mai lucreze in presa, continuand pana in 1878, cand va preda stafeta fiului sau Aurel. A fost un publicist de talent si un editor deosebit de curajos, a tiparit "Pronunciamentul" de la Blaj, a modernizat ziarul introducand alfabetul latin, marindu-i formatul si imbunataţindu-i calitatea pentru care a dus razboi permanent cu cenzura poliţiei.

Viaţa toata i-a fost un vast travaliu social contribuind la fondarea si activitatea Reuniunii femeilor romane din Brasov, prima infiinţata in Ardeal, s-a contopit cu lupta dusa de "Astra", a susţinut in interes naţional "Albina" s.a. Foarte mult a lucrat pentru o Academie de drept, adunand fonduri din care mai tarziu s-a cladit scoala de fete si internatul "Asociaţiunii" din Sibiu, inzestrat artistic, a stimulat viaţa culturala iniţiind spectacole de dans si teatru in propria casa. Iar in presa a publicat poc/ii cu conţinut naţional.

In 17 septembrie 1877, la propunerea lui George Bariţiu sub presedinţia lui Ion Ghica. a fost ales MEMBRU DE ONOARE al Academiei Romane